kancelářský dům Černá perla

Výšková solitérní budova s proskleným pláštěm s charakteristickým zbarvením, vystavěná pro potřeby Výzkumného a vývojového ústavu pozemního stavitelství Ostrava, se nachází na okraji zastavěného území IV. obvodu Poruby. Dům je řešený jako věžová dominanta se železobetonovou skeletovou konstrukcí na obdélném půdorysu se zkosenými nárožími. Dům má příznačný vzhled, výsledek uplatnění prosklené závěsové fasády, vyplněné jednak v parapetu tabulemi černého opaxitového skla a jednak sériově uplatněnými obdélnými výklopnými okny. Stavba je orientována delšími průčelími k východu a západu, kratšími průčelími se obrací k severu, tedy směrem k areálu ústavu, a k jihu, do Slavíkovy ulice. Z barvy výplně parapetů se odvozuje název domu, respektive akcentovaná čerň. Perla zase vypovídá o zvolených elegantních proporcích objektu. Subtilní konstrukce a odvážné pojetí horní nástavby dodalo názvu na espritu (Černá perla). Původně se nacházel na jižní straně domu volný parter, uvozený dvojicí zkosených pilířů. Tento parter odpovídal terase kryté vysunutou střechou v nejvyšším podlaží budovy. Nyní je původně volná přízemní část domu zastavěna garáží. V severní polovině parteru se nachází vestibul se vstupem z východní strany. Vestibul má prosklené fasády a je členěn také zkosenými železobetonovými pilíři. Charakter budovy kromě její věžové kompozice určuje nástavba z ocelové konstrukce se střechou ve tvaru rozevřeného V, přecházející do výrazné markýzy, vybíhající směrem k jihu. Vnitřní uspořádání domu se rozvíjí kolem střední schodišťové části s výtahem a vertikálními rozvody inženýrských sítí. Jednotlivé místnosti se nacházejí po obvodu tohoto bloku a jsou prosvětleny pásovými okny, tvořenými sériově řazenými okenními výplněmi. odpovídají