kolonie Fondu pro sociální péči hornickou

Architekt Rudolf Wels umístil kolonii na obdélný pozemek, na němž vytvořil tři základní řady domů. Ulice byly komponovány mírně šikmo k okolním hlavním komunikačním osám. Oproti navrženému stavu byla nakonec realizace provedena odlišně. Wels kromě základního situačního návrhu zpracoval prováděcí a zúčtovací plány a sám vedl stavební dozor. Objekty v kolonii jsou komponovány jako trojdomy s výjimkou jednoho dvojdomu. Základem každého trojdomu jsou tři objekty na obdélném půdorysu s vysokými sedlovými střechami, které jsou doplněny pultovými vikýři. Tyto domy jsou spojeny ustupující střední částí se sedlovou střechou s hřebenem střechy kolmým ke střechám hlavních objektů. Ve střeše spojovací části je vytvořen rozměrný vikýř s pultovou stříškou zabírající celou délku střechy. Hlavní objekty jsou na krajích rozšířeny o drobné hmoty zastřešené valbou. Na architektonickém výrazu staveb se podílí především vysoké sedlové střechy s lomenicí či výrazné lizény ve štítech. Vstupy do objektů byly situovány buď na nárožích v otevřené lodžii, nebo ve střední části trojdomu. Dnešní podoba jednotlivých domů je značně různorodá, neboť jejich majitelé provádějí různé stavební úpravy (zateplování, uzavírání původně otevřených lodžií, nástavba krajních objektů, úprava okenních otvorů apod.), které mění původní podobu objektů.