ohradní a opěrná zeď s bránami

Zděný lineární objekt, který chrání pozemek kostela sv. Martina, tvoří zároveň jeho důležitý opěrný systém a plní funkci tarasní zdi. Zděná pilířová brána je přístupná dlouhým schodišťovým ramenem vyrovnávající svažitý pozemek a usnadňující přístup k původně románskému kostelu. Brána je vynesena dvěma symetrickými zdobnými pilíři, jejichž vrchol je ozdoben kamenným tvarovaným nástavcem zakončeným koulí. Mohutná kamenná ohradní zeď plnící funkci zdi tarasní je v jižní části zpevněna trojicí opěrných pilířů. Vysoká omítaná zeď s režnými úseky je kromě hlavní pilířové brány v jihozápadní části prolomena i pravoúhlou brankou v kamenném ostění vedoucí do farské zahrady a jednoduchou pilířovou brankou do zámeckého parku. Podél severního úseku omítané kamenné zdi jsou vyskládány náhrobní kameny. Do jihovýchodní části ohradní zdi je vetknuta budova márnice.