kostel Povýšení sv. Kříže

Síňové trojlodí s polygonálním závěrem a s představěnou hranolovou věží k jihozápadnímu průčelí, k níž přiléhá polygonální útvar vřetenového schodiště, k k severozápadnímu průčelí kostela je přistavěna novogotická pohřební kaple Mitrovských z Nemyšle a hranolová sakristie. Stěny kostela zpevňují opěrné pilíře s armovanou čelní stranou z mramorových kvádrů členěné podbrádkovými římsami, opěráky jsou završeny mramorovými konkávně tvarovanými pultovými stříškami. Hranolová věž je cca do dvou třetin výše gotická s armovanými nárožími, členěná kordonovými podbrádkovými římsami. Na jihozápadním průčelí věže se nachází hlavní vstup do kostela mramorovým půlkruhově zaklenutým portálem s ostěním s bohatou profilací přetínavými pruty, pruty jsou posazeny na masivních kvadratických patkách členěných pravoúhlými vpadlinami. Vstup je flankován dvojicí polosloupů s cibulovitě rozšířenými dříky těsně nad patkami. Polosloupy jsou završeny reliéfně zdobenými kalichovitými hlavicemi s akanty nesoucími vyloženou profilovanou římsu, na níž spočívá dvoustupňová supraporta členěná pilastry a římsami a po stranách dvě kanelované koule. Spodní část supraporty nese rozsáhlý český reliéfní nápis, v horní části se nachází reliéfní perštejský znak završený turnajovou přilbou s klenotem doplněný po stranách bohatě tvarovanými rozvilinami s bobulemi. Stěny gotické části věže jsou prolomeny štěrbinovými a lomeně zaklenutými okenními otvory s mramorovými, oboustranně rozevřenými špaletami. Klasicistní zvonicové patro věže člení svazkové nárožní pilastry s ionizujícími hlavicemi s festony nesoucími římsové kladí ukončené vyloženou profilovanou korunní římsou. Segmentově zaklenuté okenní otvory zvonicového patra rámují lištové šambrány s ušima protnuté klenáky, pod okry vystupují profilované parapetní římsy, nad okny na tvarovaných nástavcích spočívají segmentové frontony. Věž je kryta zvonovitou střechou s hrotnicí, zlacenou makovicí a křížem. Boční vstup do kostela krytý segmentovým záklenkem mezi dvěma opěráky pravoúhlým portálem s profilovaným ostěním. Profilace oblouny a výžlabky je pravoúhlé zalomena do patek. Nadpraží portálu člení vlys z přetínajících se obloučků. Portál je završen profilovanou římsou. Hlavní loď je zaklenuta hvězdicovou klenbou, boční lodi jsou zaklenuty křížově, křížově je zaklenuta také sakristie, kruchta na 3 lomených arkádách je podklenuta hvězdicovou klenbou, podvěží je zaklenuto valeně se styčnými výsečemi.