měšťanský dům

Renesanční dům nacházející se na území, které má určující charakter pro městskou památkovou zónu Jáchymov. Je umístěn v levé uliční frontě při pohledu zespodu náměstí směrem ke kostelu, má dvě nadzemní podlaží a do náměstí je orientovaný okapovou stranou. Střecha domu je sedlová krytá vláknocementovými šablonami o velikosti 40 x 40 cm v šedočerné barvě kladenými nakoso. Hlavní průčelí domu je prolomeno čtyřmi osami sdružených oken. Ve třetí ose z leva je umístěn hlavní vstup do objektu. Je opatřen renesančním portálem s pozdně gotickými prvky. Vlastní dveřní otvor je půlkruhově zaklenut a orámován bohatě profilovaným ostěním. Nad ním spočívá dvojice menších oken – světlíků, jejichž výplně tvoří kované provlékané mříže. Světlík je orámován prutem. Celý portál je lemován dvojicí bohatě profilovaných polosloupů, na něž dosedá profilovaná římsa, která jej zastřešuje. Římsa je navíc podpírána šesti konzolami. Okenní otvory v přízemí jsou novodobě upraveny. V pravé krajní ose byl okenní otvor zřízen dodatečně, původně zde byl také portál (pravděpodobně barokní). Jeho fragmenty jsou patrné po odpadnutí části omítek v těchto místech. Okenní otvory v druhém nadzemním patře mají zachované původní raně renesanční pravoúhlé profilované ostění s přetínavými pruty. Korunní římsa byla upravována po velkém požáru roku 1873, v některých místech je však ještě patrná původní renesanční římsa. V minulosti byl prováděn restaurátorský průzkum fasády, který zjistil velkou míru dochování původních omítek. Levé boční štítové průčelí orientované do přilehlé soutky je opatřeno pravděpodobně původním malým půlkruhově zaklenutým okénkem a novodobým sdruženým oknem. Dvorní fasáda je poznamenána novějšími zásahy při stavbě dvorních přístaveb. Původní jsou zajisté čtyři střední otvory (1. NP – levý dveřní otvor se segmentovým záklenkem, pravý pravoúhlý okenní otvor, 2. NP – dva pravoúhlé okenní otvory) a malý obdélný okenní otvor s kovanou mříží do sklepa/komory pod schodištěm a malé obdélné okénko na podestě schodiště také s kovanou mříží. Pravé boční štítové průčelí přímo navazuje na sousední objekt č.p. 7. Dispozičně se jedná o hloubkový trojtrakt a příčný dvoutrakt s tím, že prostřední hloubkový trojtrakt je tvořen průchod. K obytnému přednímu domu náleží i renesanční zadní dům v dvorní části, v přízemí sklenutý valenou klenbou a se dvěmi nadzemními podlažími. Teto zadní dům byl, pravděpodobně v průběhu 19. století (viz císařské otisky map stabilního katastru a historická plánová dokumentace z archivu stavebního úřadu MÚ Jáchymov z roku 1890), spojen s předním domem zděnými bočními křídly s hrázděným patrem a polopatrem. Tato dispozice je typickým příkladem městského domu uplatňujícího se v Jáchymově v 2. čtvrtině 16. století. Při požáru roku 1873 krovová konstrukce shořela a byla nahrazena konstrukcí novou. Zničena byla i část štítů domu, které pak byly nově dozděny.