městský dům

Rohový dům v exponované poloze náměstí je výraznou dominantou městské památkové zóny. Jde původně o dům Živnostenské banky, která pro svů záměr postavit bankovní dům oslovila významného architekta Osvalda Polívku Stavba bankovního domu a práce spojené s její realizací probíhaly v letech 1911 - 1913 ke změnám v dispozici docházelo v průběhu stavby tak aby bylo zajištěno optimální využití prostor. Třípatrový nárožní objek uzavírá západní frontu náměstí T. G. Masaryka a zahajuje jižní frontu Pernštýnského náměstí. Do náměstí T.G.M je průčelí tříosé s centrálním arkýřem který je realizován v rozsahu prvního a druhého patra. Arkýř je ve třetím patře završen balkonem. Balkon je rovněž situován ve druhém patře - tento protíná tři osy. Výrazná korunní římsa s bohatou výzdobou, v prostou nad římsou bohatě akcentovaný, sochařsky pojednaný štít. Centrálně umístěný vstup z náměstí T.G.M je po stranách provázen velkoplošnými výkladci, které jsou půlkruhové uzavřené. Fasáda přízemí a lemování výkladců je materiálově odlišena od ostatní fasády průčelí domu do náměstí T.G.M.. Křídlo do Kravařovy ulice je adovým třípatrovým objektem. Fasáda je prolomena pěti okenními osami, akcentována dvěma arkýři, které probíhají v rozsahu prvního a druhého patra. Každý z arkýřů završuje balkon. Vstup je situován v ose levého arkýře v přízemí po stranách vstupu jsou umístěny velkoplošné výkladce. Střecha mansardová s hranolovou vížkou situovanou v ose levého arkýře.