městský dům

Dům č.p. 127 na náměstí Republiky pravděpodobně pochází z doby vniku města Jáchymova, čili z 1. poloviny 16. století. Současný degradující vnější vzhled domu je v ostrém kontrastu k jeho památkovým hodnotám. V jádru je intaktně zachován objekt renesančního původu. Dům má dvě NP a krov, orientovaný je okapovou stranou směrem do náměstí. Jeho hlavní průčelí je tvořeno osmi okenními osami, okenní výplně jsou dřevěné, novodobé. Novodobě je upravena také fasáda domu – přízemí je obloženo obdélnými hnědými keramickými dlaždicemi, v patře je břízolitová omítka. Střecha domu je sedlová, krytá falcovaným plechem. K přednímu domu v jeho dvorní části patřil i tzv. zadní dům přistavěný k opětné zdi, který je pro město Jáchymov typický. Tvořil hospodářské zázemí domu předního (jelikož ten byl využit bezezbytku i se sklepními prostory) a zároveň podpíral svah. Z toho objektu jsou však zachována pouze torza. V současné době jsou k domu ve dvorní části přistavěny mladší dřevěné přístavky.