soubor domů

Jednopatrový řadový dvojdům č. p. 81 – 82 je součástí západní fronty karé „H“ v jihozápadní části Hlavní pevnosti. Jedná se o klasicistní objekty postavené před rokem 1843, jenž mají kromě jiného jednotně řešené průčelí se střídmým klasicistním členěním. Oba domy jsou celkově komunikačně propojeny. Dvojdům o deseti osách v uličním průčelí je členěn hlavně v horizontálním směru pomocí průběžné profilované patrové a korunní římsy. Vodorovnému směru napomáhá v ploše parteru uplatněná pásová rustika s jemnou nutou. Řešení jednotlivých otvorů v parteru je oproti patru nejednotná. Osy mají odlišné velikosti, nejednotnou výšku nadpraží a různě se střídají výkladce a vstupy. Postupně směrem od jihu (tedy od parcely č. 93) je pořadí následující: výkladec s kovovým rámem na výšku obdélného tvaru v negativní pásu nad jehož nadpražím je na šířku předsazená plocha zasahující až do patrové římsy; další dvě osy jsou osami dveří. Na výšku výrazné otvory mají výplně v podobě jednokřídlých dveří. Pod pátou osou při hraně styku obou domů se nachází vchod s pravoúhlým ostěním a velmi pozoruhodnými klasicistními vraty. Dvoukřídlé, dovnitř otvíravé dveře mají křídla členěna na čtyři pole. V horní části vrat je znázorněn motiv palmety, ve výši očí představuje motiv dvou šípů doplněných girlandou. Následuje téma slunce v opsaném kosodélníku doplněného o florální prvky v rozích celého pole. V nejspodnější části vrat se pak nachází motiv píšťal. První osa na parcele číslo 92 má podobu širšího otvoru na výšku obdélného, který spojuje výkladní skříň a hlouběji zapuštěný vstup. Nadpraží je doplněno o firemní tabulí. Následuje jednoduchý, na výšku obdélný vstup s jednokřídlými dveřmi. Prostřední osa plochy fasády v parteru má podobu plechových dvoukřídlých vrat s výrazně nízkým nadpražím. Poslední dva otvory představují na výšku obdélný výkladec a v jednom otvoru zkombinovaná výkladní skříň se zapuštěným vstupem. Plocha fasády v patře je pravidelně členěna okenními otvory. Na výšku obdélné okenní otvory jsou lemovány profilovaným rámem navozujícím vzhled šambrány. Výplně okenních otvorů jsou členěny do tří polí v podobě tvaru písmene „T“. Dvoukřídlé otvíravé okno s klapačkou sahá do 2/3 výšky otvoru. Poslední třetina je jednoduché otvíravé okno. Objekt je rozvržen jako dvoutraktový. Průjezd je zaklenut segmentovou klenbou. Stejné řešení má i průjezd na protější straně dispozice. V zadním traktu, při středu dispozice probíhá segmentem valeně zaklenutá chodbička. Vřetenové schodiště s podestami je zaklenuto pomocí placek. V přízemí se u vnitřní dispozice uplatnily placky, naopak ve sklepě jsou klenby valená s pětibokými výsečemi. Obchod v severní části přízemí domu je dvouprostorový – přední místnost s přístupem z ulice a zadní malá místnost skladu je přístupná z prostoru obchodu. Výkladce obchodu jsou dřevěné. Střecha obou objektů je sedlová s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Krytina je pálená režná bobrovka kladená jednoduše na husté laťování. Krov obou domů je krokevní hambalkového typu se stojatými stolicemi. Podlaha v centrální části půdy je ze čtvercových pálených dlaždic, tzv. topinek. V půdním prostoru obou domů se dochovaly obytné vestavby z období ghetta. V zadní části dvora se nachází přízemní stavení zaklenuté plackami do pasů.