měšťanský dům

Patrový dům v řadové zástavbě západní strany Kněžské ulice se nachází ve středu města České Budějovice a na území městské památkové rezervace. Dům se nachází na protáhlé parcele a je tvořen vlastním domem a malým dvorkem při jižní hranici areálu. Dům je zastřešen sedlovou střechou. Uliční průčelí s barokním atikovým štítem je v přízemí otevřeno dvojicí polokruhových arkád sklenutých na středový hranolový pilíř. Arkády jsou plasticky lemovány bez profilace. Nároží jsou armována, jižní kvádrováno a severní zvýrazněno kvádrováním v omítce. Parter je hladký a není opticky oddělen od patra. Patro je prolomeno trojicí okenních otvorů, které jsou mírně excentricky posunuty k jihu. Okenní otvory jsou ve štukových šambránách s uchy a s kapkami a doplněné vrcholovým klenákem. Šambrány jsou osazeny na podokenních římsách s parapetními štukovými plastickými výplněmi. Klenáky nad okny podpírají nadokenní vlnovitě zvlněnou římsu, kde středová římsa má hrotitý průběh. Okna dvoukřídlá, dvojitá s poutcem typu „T“ a osazena v mírné špaletě. Patro ukončeno mělce předstupujícím lizénovým rámem, který probíhá v úrovni nadokenních říms. Barokní štít má oboustranně vyžlabená ramena ukončená segmentovou římsou ze zvlněným průběhem. Ramena kryjí sedlovou střechu. Ve vrcholu římsy se nachází piniová šiška. Obě vyžlabená ramena štítu jsou nasazena ve zvýšené úrovni půdní nadezdívky, která je v nárožích armována. Zbývající plocha štítu je po obvodě lemována a členěna dvěma lizénami. Ve středu štítu je prolomen okenní otvor se stuhovou šambránou a vrcholovým klenákem. V otvoru je žaluziová výplň. Nad oknem se nachází oválná kartuš s profilovaným lemem. Na kartuši je znázorněna Madona s dítětem. Boční severní fasáda přímo navazuje na tektoniku uličního průčelí. Plocha fasády je hladká, východní nároží armováno zvýrazněné v omítce. V parteru je polokruhově zaklenutá arkáda s lemováním. Patro je prolomeno okenním otvorem stejného provedení i výzdobou jako okna v uličním průčelí. Dvorní fasády jsou hladké, bez profilací, členěny okenními a dveřními otvory různých tvarů a velikostí, v nepravidelných výškových úrovních a východní je doplněna dřevěnou pavlačí. Západní dvorní fasáda je v parteru otevřena dvěma nestejně velkými arkádami, z nichž jižní je sklenuta téměř polokruhově a severní je segmentově. Arkády dosedají na kamennou zeď. Pavlač na východní straně dosedá na trámový průvlak. Podloubí sklenuto valenou klenbou s dvojicí trojúhelných výsečí na východní straně a pěticí trojúhelných výsečí na západní straně. Parter domu je členěn symetricky na tři osy. Zcela vlevo pravoúhlý vstup do průjezduv gotickém kamenném okoseném portálu. Dveře mají svlakovou konstrukci s klasovým uspořádáním na líci. Střední vstup s půlkruhovým záklenkem s dvoukřídlovými výplňovými prosklenými dveřmi má vstup kryt dveřnicemi. Třetí osa je tvořena polokruhovým okenním otvorem, kde okno ve špaletě a je členěno na šest polí. Okno je kryto okenicemi. Při jižní straně areálu se nachází téměř čtvercový dvorek vydlážděný z kamenných ploten či z kamene.