měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 91/29 s loubím je situován na východní straně náměstí Přemysla Otakara II. a spolu se sousedními objekty čp. 28 a 27 tvoří uliční frontu tří památkově chráněných objektů, které jsou půdorysně i dispozičně propojeny. Jedná se o dvoupatrový řadový dům s obytným podkrovím zasahující do poloviny hloubky parcely. Dům se nachází na území městské památkové rezervace ČB. Předmětem památkové ochrany je hlavní dům s navazujícím dvorním podélným a příčným křídlem. Dvorní křídla jsou půdorysně a provozně sjednoceny s domem a vytváří tak ucelený celek. Hlavní dům a dvorní křídla vymezují prostor úzkého dvora. Původně se jednalo o hlavní dům s navazujícím podélným a příčným křídlem, jenž křídla vymezovala úzký dvorek při jižní hranici domu. Podélné i příčné křídlo je dnes součástí hlavního domu a jednotlivé prostory obou křídel jsou provozně i půdorysně propojeny s hlavnmím domem. Dvůr je v úrovni patra zastřešen. Jedná se o dvoupatrový dům se sedlovou střechou a s hřebenem rovnoběžným s náměstím. Ve střešní rovině se nacházejí dva sedlové vikýře. Střecha je kryta pálenou krytinou. Průčelí domu má jednoduchou klasicistní fasádu o třech okenních osách. Parter domu je otevřen dvěma polokruhovými arkádami loubí sklenutými na středový pilíř. Arkáda loubí je po obvodu lzvýrazněna štukovým profilovaným lemováním s postraními klenáky. Hladká plocha parteru je ukončena profilovanou patrovou římsou, která je oplechována. Plocha dvou pater nad římsou je hladká a jednotlivá patra nejsou od sebe opticky oddělena. V obou patrech jsou prolomeny tři okenní otvory ve štukových profilovaných šambránách dosedající na podokenní oplechovanou římsu. Okna v patře jsou doplněna přímou, předsazenouz nadokenní římsou. Okna nová, dvoukřídlá a členěna na šest polí. Okna jsou osazena ve velmi mělké špaletě. Průčelí domu je ukončeno profilovanou římsou s jednoduše zvýrazněným kladím, s jednoduchou profilací. Dvorní fasáda domu je hladká, zcela nestylová a prolomena okenními otvory bez jakéhokoliv architektonického členění. fasáda je ukončena fabiónovou římsou. Fasáda příčného dvorního křídla je vertikálně členěna předstupujícím přístavkem suchých záchodů při jižním obvodu. Loubí domu je zaklenuto dvěma poli křížové klenby s vytaženými hřebínky. Mezi pole křížové klenby je dodatečně vložena stropní konstrukce - průvlak z válcovaných nosníků, který narušil klenbu. Zastřešením dvora vznikly v přízemí provozní prostory náležející k domu. Dvorek je na jižní straně ohraničen vysokou obvodovou stěnou sousedního nárožního domu Včela.