městský dům

Jedná se o třípatrový dům na náměstí s klasicistní fasádou, s loubím a zobytněným podkrovím se střechou ve tvaru U, přední střecha je sedlová, boční pultové se sklonem do středového úžlabí. Za domem dvůr. Ve dvoře novodobý přístřešek pro kolostav, tento není předmětem památkové ochrany. Hlavní severní průčelí do náměstí má složitě ztvárněnou fasádu a tři okenní osy. Šest segmentových klenbiček s vrcholovými protáhlými klenáky, vynesených pěti kamennými krakorci, podpírá vysazené 1.patro, jehož horní plocha tvoří balkón 2.patra. Krakorce jsou dvoustupňové, zaoblené, s okosenými hranami. Okenní otvory jsou rámované plastickými šambránami, v prvním patře jsou doplněny parapetními římsami vynesenými konzolkami. Další kanelované konzolky nad okny vynášejí plastickou římsu 1.patra, v níž je ukotveno železné zábradlí balkónu s kovářskou zdobenou výplní. Nadokenní plochu mezi konzolkami vyplňují vodorovně obdélné rámce se štukovou výzdobou v podobě rozvinutých disků. Plochu mezi druhým a atikovým patrem dělí prostší kordónová oplechovaná římsa, naproti tomu hlavní korunní římsa je velmi bohatě plasticky profilována. Okenní otvory jsou osazeny dřevěnými dvojitými čtyřtabulkovými okny s horním dvoutabulkovým větracím křídlem, dovnitř otvíravými, se zděnou vnitřní špaletou,v atikovém patře jsou okna šestitabulková. Parapety jsou oplechovány. Loubí je otevřeno dvěma lomenými okosenými arkádami, na vnější straně s vyžlabením. Příčné arkády loubí jsou polokruhové. Strop loubí je dřevěný trámový s devíti trámy a překládaným záklopem, trámy jsou široce okoseny a řezbářsky zdobeny kanelováním. Chodník, procházející loubím, je vyložen kamennými obdélnými vyspádovanými deskami. Zadní, jižní průčelí je prosté, bez architektonických detailů, v horní části ve tvaru vlašťovčího křídla, s hlubokým úžlabím, od kterého je dolů před průčelím veden dešťový svod. Má tři okenní osy ve všech patrech včetně nově zřízeného v podkroví. Dvě okna od západní strany v prvním patře jsou čtyřtabulková s horním dvoutabulkovým větracím křídlem, na východní straně jedno větší okno šestitabulkové, s horním třítabulkovým větracím křídlem. Ve druhém patře jsou okna šesti a za východní straně devítitabulková a v podkrovním patře čtyř a šestitabulková, špaletová, dovnitř otvíravá, osazená hlouběji do špalety. Dvůr je situován ve vnitrobloku na jižní straně domu. Je obdélný, zatravněný, s jednou vzrostlou borovicí, ze tří stran obklopený vysokými budovami, na straně východní omítnutou zdí s korunou obloženou bobrovkami se spádem do dvora, jejíž vlastnictví není možné určit. V ní dvě niky s vloženými kamennými prvky. Dvorní zástavba zbořena. Přístřešek na kola na dvoře není předmětem památkové ochrany.