měšťanský dům

Jedná se o nárožní dům, který se nachází na severním konci Biskupské ulice a svým hlavním průčelím s podloubím směřuje do náměstí Přemysla Otakakara II. V jižní části budovy se nachází velmi malý dvorek, který je ze všech stran obklopen domem. Exteriér: Nárožní dům čp. 129 ukončuje jižní frontu domů na náměstí Přemysla Otakara II. a západní stěnou směřuje do Biskupské ulice. Objekt je umístěn na hloubkově situované parcele ve tvaru "L". Jedná se o částečně podsklepený, dvoupatrový dům se zvýšenou půdní nadezdívkou, který je zastřešen sedlovou střechou směrem do náměstí ukončenou valbou. Hlavní (severní) průčelí je klasicistně upraveno. V přízemí se nachází dvojice půlkruhových arkád podloubí, které jsou opatřeny štukovým lemem a vrcholovým klenákem, který zasahuje až do římsy oddělující přízemí a první patro. Arkády jsou sklenuty na jeden středový a dva boční piliře. Všechny piliře jsou čtverhranné a omítnuté. Přízemí je mělce bosované a nad středovým piliřem se nachází štuková kartuš s vyobrazením poštovního znamení. Loubí je plochostropé, na východě je přechod do loubí sousedního domu ukončen půlkruhovým obloukem, na západě loubí ukončuje poslední arkáda směřující do Biskupské ulice. V celé šířce je přízemí prolomeno dřevěnými výkladními skříněmi a dvojicí jednokřídlých prosklených dveří. Přízemí ukončuje výrazně profilovaná kordonová římsa, na níž v nárožích navazují jednoduché pilíře vysokého řádu, které prochází přes tři patra. První patro prolamují dvě dvojice sdružených oken s úzkými meziokenními pilířky. Nad každou dvojicí oken se nachází společná nadokenní štuková římsa, shora chráněna plechovou stříškou. Okna jsou umístěna v barevně odlišných štukových polích. Ve stejně barevných, ale užších štukových polích se nachází také okna druhého patra a půdní nadezdívky. Čtyři dělená okna v druhém patrě zdobí profilované šambrány, podokenní a nadokenní římsy. Okna prvního i druhého patra jsou dvoukřídlá, šestitabulková a osazená mírně za líc fasády. Zvýšená půdní nadezdívka s vloženým podlažím je přisvětlena čtveřicí malých sdružených oken. Kolem oken se nachází jednoduché šambrány, pod nimi lehce profilované podokenní římsy se širokými štukovými poli, zhora okna ukončuje společná lehce profilovaná štuková římsa. Fasádu ukončuje bohatě profilovaná korunová římsa. Západní fasáda (do Biskupské ulice) s jednou nárožní arkádou ukončující loubí je řešena analogicky s hlavním průčelím. Přízemí je opět bosováno, prolomeno pravoúhlými otvory vstupů (4) a výkladců (9). Přízemí opět ukončuje profilovaná kordonová římsa, na kterou v levém nároží navazuje piliř vysokého řáda. Okna pater jsou rytmicky uspořádána po celé délce průčelí do štukových, barevně odlišných pásů. V každém patře se jedná o patnáct samostatných oken, ve zvýšené půdní nadezdívce o patnáct sdružených menších oken. Okna v první patře ukončuje nadokenní římsa se štukovým klenákem a plechovou stříškou. Druhé patro, půdní nadezdívka a korunní římsa jsou řešeny totožně s hlavním průčelím. Západní křídlo objektu je částečně pouze přízemní či jednopatrové, chráněné sedlovou či pultovou plechovou střechou. Na křídlo navazuje dvůr náležející k domu čp. 127. Do tohoto dvora vedou z domu čp. 129 pravoúhlé dveře a dvě malá okénka. Malý dvorek je ze všech stran obklopen domem. Stěny domu jsou ze dvou stran téměř po celé šířce dvorku prolomeny dvěma prosklenými dveřmi, na další stěně se nachází ještě úzké okno. Dvorek je vydlážděn kamennou dlažbou.