uhelný hlubinný důl Mayrau

Areál bývalého černouhelného hlubinného dolu Mayrau leží jižně od obce Vinařice, v těsné blízkosti Švermova - městské čtvrti Kladna. Areál dolu je polygonálního tvaru. Vstup do areálu je veden vrátnicí na východní straně. Po pravé straně vrátnice je situována budova z roku 1964 se šatnami, kancelářemi, kantýnou a řetízkovými šatnami s koupelnou mužstva. Střed areálu tvoří dvě jámové budovy bývalých důlních jam Robert a Mayrau, které jsou obklopeny dalšími provozními budovami. Předmětem ochrany je vrátnice, šachetní budova jámy Robert (s těžním strojem Škoda Plzeň, 1933, starými koupelemi mužstva), truhlárna, šachetní budova bývalé jámy Mayrau (+ těžní stroj systému Koeppe, 1905 + administrativní budova + dřevěný most), budova TS Mayrau (těžního stroje Ringhoffer, 1905) , mechanické dílny, budova ZBZS a dýmnice, kryt CO, komplex záplavového hospodářství s dopravníkovým mostem, budova ze 60. let 20. století s koupelnami, skladem, kancelářemi, původní cihlový komín a k tomu náležející pozemky.