kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní obdélný orientovaný kostel, presbytář lemován dvojicí bočních kaplí a ukončen segmentovou apsidou s konkávně probranými kouty při nároží. K lodi dále přiléhají dvě vstupní předsíně, přičemž v jižní je umístěna sakristie. V západním průčelí hranolová věž s jehlancovou střechou. Na jižní straně lodi zazděný gotický portál, na severní straně monumentální průčelí předsíně s hlavním vchodem. Loď plochostropá, podvěží sklenuto valeně, nad sakristií a předsíní v patře oratoře. Podrobný popis viz starší evidenční listy. Severozápadně od kostela je kamenná ohradní zeď se třemi sochami v rozestupu - socha sv. Anny (z roku 1713) na původním podstavci, včleněném do ohradní zdi; socha sv. Floriána na původním podstavci; socha sv. Františka Xaverského na cihlovém soklu. Jihovýchodně od kostela je ve zdi bývalého hřbitova v mělké nice socha sv. František z Assisi. Při severním vstupu do kostela jsou situovány dva litinové křížky na kamenných podstavcích. Předmětem ochrany je: kostel, dva litinové kříže, socha sv. Františka z Assisi, socha sv. Anny a příslušné pozemky. Dále socha sv. Františka Xaverského a socha sv. Floriána na daném pozemku.