kapitulní děkanství

Areál kapitulního děkanství je situován severovýchodně od kostela sv. Václava. Na severozápadní straně rozsáhlého pozemku stojí objekt kapitulního děkanství čp. 1, na jihovýchodní straně areálu stojí kanovnický dům. Východním směrem od budovy děkanství navazuje menší plocha s podélnou kůlnou a přístavkem (bez ochrany). Po obou stranách děkanství směrem na jih je pilířové oplocení. Na jižní straně je prolomena brána, od níž dále k jihu vybíhá ohradní zeď směřující až k ohradní zdi kostela sv. Václava, se kterou je krátce propojena. Od ní se odpojuje a směřuje zpět k severu, kde se napojuje na pilířový plot areálu. Další úsek ohradní zdi, uzavírající areál děkanství, vede na východní straně a je prolomen novodobými plechovými vraty. Areál děkanství na jižní straně ještě odděluje od místní komunikace ohradní zeď s branami. Předmětem památkové ochrany je areál kapitulního děkanství čp. 1 - děkanství čp. 1, kanovnický dům čp. 60, pilířové oplocení s branou a úseky ohradní zdi , ohradní zeď s branami na jižní straně areálu (východně od kostela sv. Václava) a pozemky vymezeného areálu.