kaple Navštívení Panny Marie - tzv. Malá Svatá Hora

Kaple Navštívení Panny Marie je situovaná asi 2,5 km jižně od Mníšku v blízkosti dálnice na Příbram. Kaple s podélnou osou ve směru SZ-JV stojí na vyvýšenině (malé terase) a z cesty k ní vede několik kamenných stupňů. Jednolodní prostor založený na čtvercovém půdorysu ukončuje lehce odsazená apsida. Fasády se skoseným nárožím člení nárožní pilíře s římsovými hlavicemi přecházejícími do hlavní římsy, vysoká půlkruhově zaklenutá okna a vstupní portály. Boční strany prolamují jednoduché pravoúhlé vstupy s hladkým kamenným ostěním, průčelí obohacuje portál charakteristický segmentovým záklenkem a dekorativně zdobenými stojky a klenákem. Dveře hlavního vstupu jsou dvoukřídlé kované, zdobené páskou a stylizovaným rostlinným ornamentem. Plochu nad portálem prolamuje okno s odsazeným segmentovým záklenkem, uzavřené plechovým obrazem s P. Marii Kytínskou. Trojúhelníkový štít zvedající se nad vysedlou hlavní římsou krytou prejzy je po obvodu lemován rámcem; v ose nad římsou je půlkruhová nika. Nad sedlovou střechou krytou taškami se zvedá polygonální věžička s lucernou, makovičkou a jednoramenným křížem. U východního nároží kaple stojí na hranolovém podstavci kamenný kříž. Před průčelím rostou lípy. Předmětem ochrany je kaple, kříž a vymezené pozemky.