tvrz Velké Horky

Areál tvrze Velké Horky se nachází na protáhlém ostrohu na JZ konci obce Strenice (mimo ostatní zástavbu). Východní konec ostrohu (převyšující obec o cca 25 m) zaujímá bývalá tvrz, dnes přestavěná na dvoukřídlý zámek. Ze středověké stavby se na první pohled zachovala jen pozdně gotická věž stojící poblíž V křídla. Směrem k Z, kde ostroh plynule přehází do rozsáhlé plošiny (táhnoucí se na J a Z k Beznu a Niměřicím) se rozprostírá rozlehlý (v jádru) barokní hospodářský dvůr, do značné míry zasažený mladšími úpravami. Severní zástavbu dvora (směrem od V) tvoří malý domek (stodůlka?), malá dílna a velký trakt hospodářských budov (sýpka I, stáje a chlévy). Jižní strana dvora je vymezena sýpkou II, stodolou I a obytným domem. Na západně uzavírá dvůr stodola II. Předmětem ochrany je budova tvrze čp. 84, hospodářská budova na severní straně dvora (chlévy se sýpkou, chlévy a vepřín), sýpka na jižní straně dvora, ohradní zeď u tvrze a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněný dům čp. 85, dům čp. 86, stodola I (jižní), stodola II (západní), chlívky, dva drobné domky a novodobý provozní objekt.