socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého se nachází po levé straně komunikace ve směru Vesec - Podkost, u Semtinské lípy. Materiálem je světlý pískovec, orientováno k severovýchodní straně. Na hranolovém v horní části odstupněném, oblounem a výžlabkem zakončeném soklu spočívá štíhlý, vysoký podstavec s vyříznutými rohy, na jehož čelní straně je mírně předsazené zrcadlo s vypouklými horizontálními stranami, dole pak s uchy, nahoře s volutkami. Boční strany podstavce nesou opět mírně předsazená zrcadla s vykrojenými rohy a vnitřním vtesaným orámováním. Na zadní straně zrcadlo s vtesaným orámováním a vyříznutými rohy. V horní části podstavce dekorativní čabraková a volutová výzdoba, nad ní dvě oblounové římsky. Podstavec ukončuje výrazně širší desková římsa, nahoře s páskem a oblounem. Na římse nižší sokl, na němž je posazený volutový, kónicky vybraný podstavec s palmetou na čelní straně. Na něm spočívá socha samotného světce. Sv. Jan je ztvárněn jako muž s delšími vlasy a vousy, v mírně podživotní velikosti, v kontrapostu, klečící na kamenech (oblacích), oděný v bohatě řasené kněžské roucho, plné záhybů, v pravém předloktí k tělu přitisknutý krucifix, ruce zkřížené na prsou, hlava upíná pohled ke krucifixu. Dole u nohou hlava andílka s křidélky, nad ním ratolest a biret.