kostel sv. Bartoloměje

Zděný a omítaný kostel (v barvě bílé a okrové) s lodí o obdélném půdorysu, s polygonálně ukončeným presbytářem a předstupující hranolovou patrovou věží stojí na východě obce při silnici na Nesvačily a Liteň. Kostel stojí uprostřed areálu, kostnice na severní straně v těsné blízkosti komunikace a ohradní zeď s dvěma zděnými branami na západní a jižní straně. Na západní a jižní straně jsou v ohradní zdi téměř shodné vstupní zděné brány s bílou a okrovou omítkou. Brány jsou členěny lisenami. Vstupní otvor je zakončen půlkruhovým obloukem. Hlavní profilovaná římsa je kryta prejzovou krytinou. Štítový nástavec s volutovými křídly je završen profilovanou římsou vytaženou uprostřed do půlkruhového oblouku. Stříška je z prejzů. Ohradní zeď je vystavěna z lomového kamene, místy opatřené hrubě hozenou omítkou. Zeď je kryta prejzovou krytinou. Předmětem ochrany je kostel, kostnice, ohradní zeď s branami, pozemky parc. č. st. 68/1, 68/2 a parc. č. p. 87.