zámek Žleby

Zámek je dvoupatrová čtyřkřídlá budova kolem lichoběžníkového nádvoří, rozšiřujícího se k severu. Na západní straně vystupuje kaple. Severně od zámku stojí patrová hospodářská budova, na severním konci s hodinovou věží. Plocha předdvoří před severním průčelím budovy zámku, obehnaná zdí, má parkovou úpravu: v ose nájezdu k vstupu do zámku je kašna a dva sloupy, před nájezdem dvě lucerny, v jihozápadní části kamenná studna (Itálie), východně od nájezdu socha lva. Do zámku se vjíždí cestou spirálovitě obkružující budovu zámku. Cesta je chráněná vnější hradbou s bránami na západě, na jihozápadě a na východě. Severozápadně od budovy zámku je dvůr oddělený zdí s bránou, na jehož severní straně stojí kočárovna. V parku jižně od zámku jsou terasové zdi a schody. Ve východní části areálu se rozprostírá v členitém údolí Doubravky krajinářský park. Jeho severní obvod je vymezen kamennou ohradní zdí s bránou. V parku na pravém břehu řeky je několik kamenných sedátek. Řeku východně od zámku přemosťuje železný most, vystavěný na místě staršího mostu. Při splavu stojí za pozornost pomníček Jana Kořínka. Předmětem ochrany je: zámek, hospodářská budova, předdvoří s parkovou úpravou, zeď předdvoří, kašna, dva protějškové sloupy, dvě protějškové lucerny, studna, socha lva, vnější hradba s bránami, ohradní zeď dvora, kočárovna, terasové zdi a schody, park, ohradní zeď parku, cesta s mostem a zídkou a pozemky areálu.