socha sv. Jana Nepomuckého

Sv. Jan Nepomucký je podán v konvenční ikonografii, stojící v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, oděný v kanovnickém rouchu (tj. v klerice, rochetě a mozzetě) s biretem na hlavě. Postava je výrazně esovitě komponována, světec má obě ruce pokrčeny v lokti a sepjaty před tělem v gestu modlitby. U pravého světcova ramene je připojen oblak s klečícím andílkem, držícím krucifix podložený mučednickou palmovou ratolestí. Andílek si tiskne prst pravé ruky k ústům v gestu mlčení. Hlava světce je pootočena k pravému rameni a mírně skloněna, pohled tváře lemované delšími kučeravými vlasy a vousy směřuje vzhůru. Měkce splývavé, detailně propracované záhyby roucha nasvědčují vysoce kvalitní sochařské práci. Kolem hlavy světce kovová aureola s pěti hvězdami. Figura je osazena na nízkém obdélném plintu a čtyřbokém soklu. Nízká stupňovitá kamenná podesta nese širší kvadratickou základnu, která přes zvonovnici přechází v užší vysoký hranol, ukončený vyloženou profilovanou římsou. Na přední straně soklu a na bočních stranách ryté rámy redukovaného kasulového tvaru s rytými majuskulními německými a latinskými nápisy. Přední strana soklu: W - - - VTEN / NAHM SCHAND / VER LETZT / AVFF HEILIGEN / JOHANN: VERTRA / VEN: SETZT / 1738 //. Zadní strana soklu: HEISIGE CODAVER / GEMEIN ZVP . V / BER EHRE HEV / LIGEN . IOHANIS / HAT GEGEN / WAERTIGE / STATVEN SE / TZEN LASSEN //. Levá boční strana soklu: IESV CHRISTE REX / DONA NOSTRAE PATRIAE / VT TVA FIDES CRESCAT / IN CORDIBVS NOSTRIS //.