nemocnice vojenská

Jedná se o blokovou, podsklepenou, čtyřkřídlovou budovu s vnitřním dvorem, s půdorysem pravoúhlého lichoběžníku, ohraničenou ze severní strany ul. Okružní, ze západní strany nám. B. Němcové a z jižní strany nám. TGM a ul. Emigrantů. Všechna křídla mají přibližně v ose situovaný průjezd. Severní křídlo ze strany dvora má půdní nástavbu z doby okupace sovětskou armádou. Všechna křídla jsou zděná z ,,fortifikačních-tereziánských cihel, mají měkkou hladkou omítku s nárožím s cihelnou, omítnutou, pásovou bosáží. Fasády byly při výstavbě objektu řešeny jednotně, mají jednoduché členění, odpovídající urbanistickému kontextu i funkci objektu. Křídla jsou dvoupodlažní, na výšku jsou členěny soklem z pískovcových desek, patrovou, hladkou římsou a profilovanou korunní římsou (kladím má profilovaný architráv hladký vlys a profilovanou římsu). Fasáda je členěna okenními otvory s kamenným hladkým ostěním s profilovanými parapetními deskami. Mezi podezdívkou a korunní římsou jsou svislé lizény, které navazují na ostění oken, nad okny jsou tyto lizény ozdobeny plasticky vystupujícími obdélníky. Okna v 1.NP jsou špaletová, čtyř křídlá, šesti tabulková, s pevným poutcem a mříží. V 2.NP jsou šesti křídlá, šesti tabulkován s dvěma poutci. Okenním osám odpovídá rytmus ležatých sklepních otvorů v soklu. Původní okna byla 10-ti tabulková s pevným poutcem i sloupkem, jednoduchá, později kolem roku 1830-50 bylo zřejmě provedeno zateplení přidáním venkovních oken 10-ti tabulkových otevíravých ven, asi již bez sloupku (později různě upravovány např. horní dvě křídla byla nahrazena jedním, vyklápěcím). Ještě později byla postupně nahrazována tato okna špaletovými s deseti tabulkami, na počátku 20. století byla okna prvního patra zvětšována, byly snižovány parapety a okna začala být nahrazována okny s dvěma poutci. Asi v 2. polovině 20. století jsou okna, která nejsou zvětšena nahrazována špaletovými okny se čtyřmi tabulkami v dělení 2:5, později ještě 4 a 6-ti tabulkovými okny s poměrem 2 : 3.