měšťanský dům

Jednopatrový měšťanský dům čp. 364/24 je součástí zástavby východní fronty Kněžské ulice, kterou tvoří blok domů s loubími. Celá fronta je tak nedílnou součástí zástavby historického jádra města. Na první pohled upoutá fasáda uličního průčelí, která je zdobena iluzivními malbami a vyobrazením Panny Marie. Dům obdélného půdorysu je zakončen polovalbovou střechou. Z východní strany k němu přiléhá plocha dvorka, který je v současnosti neohrazený a plynule tak přechází v plochu sousední parcely, která slouží jako parkoviště. Exteriér: Jedná se o řadový jednopatrový dům s podloubím, který je zakončen sedlovou střechou s polovalbou, krytou eternitovými šablonami. Uliční průčelí je charakteristické dvěma nestejně velkými arkádovými oblouky, které dosedají na hranolové pilíře. Hmota průčelí je v patře prolomena třemi stejně velkými okenními otvory, v nichž jsou v líci fasády osazena totožná šestitabulková dřevěná okna. V plochém štítu se v linii středové osy nachází jedno menší čtvercové okno. Fasáda průčelí je hladce omítnuta štukem a doplněna iluzivními malbami. Parter tak pokrývá červeně malované iluzivní kvádrování, v jehož středu je umístěn oválný obraz s rámem znázorňující Pannu Marii. Po obou horních stranách obrazu v úrovni parapetní římsy oken stojí italský nápis nesoucí rok 1710. Fasáda v patře je po stranách členěna malovaným nárožním bosováním, okna jsou lemována malovanými červenými rámy, přičemž pod oběma krajními okny je v parapetu vymalována bosa. Také profilované nadokenní římsy jsou provedeny formou iluzivní malby. Z podloubí, které je plochostropé, se vstupuje do komerčně využívaného prostoru v přízemí. To je prolomeno třemi půlkruhově zaklenutými otvory, z nichž otvor v severní části slouží jako vstup a ostatní dva jako výkladce. Tříosá fasáda dvorního průčelí je zcela hladce štukově omítnuta. Všechna okna jsou osazena v líci fasády, avšak tvarově i velikostně se odlišují. V přízemí a patře se nacházejí okna obdélná, zatímco ve štítu okna čtvercová. Všechna jsou dřevěná, dvojdílná, ale liší se velikostí a počtem tabulek. V severní části přízemí jsou osazeny vstupní dřevěné dvojkřídlé dveře, z jedné třetiny zasklené. Součástí parcely jčř. 364 je i prostor bývalého dvora, který je situován východně od domu. Avšak v současné době není prostor nijak ohraničen a plynule tak přechází v parcelu jčř. 444/4, která je využívána jako parkoviště.