měšťanský dům

Dvoupatrový měšťanský dům čp. 372/12 s loubím je situován v řadové zástavbě domů s loubím a to na východní straně Kněžské ulice, na území městské památkové rezervace ČB. Předmětem památkové ochrany je hlavní dům a malý úzký dvorek situovaný za domem. Dům je dispozičně propojen se sousedním měšťanským domem čp. 373/10. Měšťanský dům čp. 12 je situovaný na úzké gotické parcele je důležitým článkem historického obrazu města. Jedná se o dvoupatrový podsklepený dům na obdélném půdorysu s valbovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Ve střešní uliční rovině se nachází pultový vikýř. Klasicistní průčelí domu z roku 1802 je tříosé a hladké, bez profilací. Přízemí fasády je otevřeno dvěma nestejně velkými, téměř lomenými, arkádami loubí. Arkády dosedají na kamenný pilíř s okosenými hranami, s patkou a s mírně rozšířenou hlavicí. Oblouky arkád jsou zvýrazněny lemem v omítce, kde u pravého se dochoval ve vrcholu fragment sgrafitových rozvilin. Plocha průčelí je hladká, bez horizontálního členění. Jednotlivá patra nejsou od sebe opticky oddělena. V obou patrech jsou prolomeny tři okenní otvory se zvýrazněným omítkovým lemováním. Okna jsou členěna na šest polí, jsou dvoukřídlá a osazena ve velmi mělké špaletě. Průčelí je ukončeno přesahem střechy, podbitím. Dvorní fasáda domu ja zakryta přístavkem s pultovou střechou, který je předsazen před fasádu. Fasády přístavku jsou hladké, bez profilací. Východní fasáda je v přízemí otevřena polokruhovými, nestějně velkými oblouky dosedající na jednoduchý pilíř. V patře jsou prolomeny tři okenní otvory, kde okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková a osazena ve špaletě. fasáda je ukončena jednoduchou oblounovou římsou. Severní užší fasáda je v přízemí prolomena polokruhovým úzkým otvorem, zbývající plocha je hladká, bez členění. Loubí domu je zaklenuto valenou klenbou s nepravidelně rozmístěnými trojúhelnými výsečemi s hřebínky. Výseče na severní straně jsou spojeny ve středu. Parter domu je prolomen v severní části pozdně gotickým lomeným kamenným portálem s profilací z 15. století. Portál je poměrně široký a v něm jsou osazeny skleněné dveře v kovovém rámu. Jižní část parteru je prolomena polokruhovým okenním otvorem v kovovém rámu. Úzký dvorek za domem je vybetonován a není na severní ohraničen a volně přechází v sousední parcelu parc.č. jčř. 464, která slouží jako parkovací stání. Zbývající hranice jsou tvořeny domy.