Neptunova kašna

Na severozápadní straně předzámčí se nachází kašna, jejíž hmota je vložena do úseku starší ohradní zdi. Horizont nestejné výše této zdi je vyrovnán zvýšenými bočními křídly, flankujícími středovou, obdélnou převýšenou konstrukci s hlubokou, půlkruhově zaklenutou nikou, v níž se na podnoži nachází v polosedu usazená postava říčního boha. Pod jeho levou rukou je převrácený džbán, z něhož vytéká proud vody do obdélné nádrže. Její základ je vůči okolnímu terénu rovněž odstupněn a vyrovnán do velkoryse předsazené terasy z kamenných bloků o rozsahu šíře bočních křídel s vnějšími okraji lemovanými kamenným zábradlím s balustrádou. Takto vymezená a ohraničená struktura celku, vnitřně plasticky přechází přes na bocích konkávně vykrojený sokl nádrže a dvakrát odsazené zaoblené boky nádrže, zdůrazněné zde i na čele horizontálními pásy do mírně předsazené hmoty niky s konchou ve formě mušle a vnějším plastickém orámování s vrcholem v polovalbovém zastřešení. Nahé tělo staršího svalnatého muže je usazeno na skalnatém bloku s pravou pokrčenou nohou a levou v natažení, vytočenou kolenem vpřed; hruď s rameny je zachycena v anfasu, hlava s přerostlými vlasy, knírem a plnovousem se mírně vrací zpět k pravému rameni s pohledem splývajícím směrem dolů. Pravá ruka se opírá o skalní výběžek dlaní, levá se zlehka opírá o džbán. Kompozici doplňují protáhlé listy vegetace. Čelo niky je plasticky orámováno hladkým edikulovým rámcem s hrubě traktovanými plochami vpadlin cviklů.