hrad Kokořín

Hrad Kokořín stojí na pískovcové skále nad Kokořínským dolem, uprostřed lesa. Půlměsícový tvar jádra areálu, s orientací východ - západ, je dán tvarem staveniště - pískovcového skalního suku. K němu se z boku přimykalo téměř zaniklé přehradí. Areál hradu obklopuje vysoká kamenná hradební zeď s ochozem a vížkou, která je přístupná kamenným točitým schodištěm z nádvoří. Vstupní lomeným obloukem klenutá brána, přístupná po mostě přes ve skále vylámaný příkop, se nachází na východě. Na dně příkopu byla vyhloubena více než 72 metrů hluboká studna. Menší branka je situována v jižní části hradeb. Z původní zástavby nádvoří se zachovaly dvě sklepní místnosti vytesané ve skále. Hlavní části hradu tvoří budova starého paláce z druhé poloviny 15. století, situovaná ve východní části areálu, budova nového paláce z roku 1915 v západní části a vedle něj mohutná 32 metrů vysoká válcová věž, krytá kamennou helmicí. Předmětem ochrany je Starý i Nový palác, hlavní věž, schodišťová věž, schodišťová terasa se skalní místností na S straně nádvoří, hradební zeď a mimo vlastní hrad ležící studna, konírna (tesaná ve skále), most, předhradí a pozemky vymezeného areálu.