palác Templ

Pozdně gotický městský palác zvaný Templ byl postaven kolem roku 1490 jako sídlo hejtmana boleslavského panství Jana Císařovského z Hliníka. Třípodlažní budova je skvostem vladislavsko-jagelonské gotiky. Po požáru během třicetileté války proběhly rozsáhlé barokní úpravy a Templ ztratil postavení panského domu. Během 20.století byla budova využita k provozu krajinského muzea a později jako modlitebna církve československé husitské. Špatný stavební stav způsobil roku 1977 zřícení jižní části Templu. Následně byly zahájeny záchranné stavební práce. Dnes slouží Templ jako výstavní a kulturní síň a v červnu roku 2000 zde byla z iniciativy města otevřena stálá multimediální regionální muzejní expozice. Předmětem ochrany je palác, parkán s parkánovou zdí a pozemky vymezeného areálu. Součástí pozemku jsou terasové zdi a schodiště.