usedlost

Usedlost čp. 101 se nachází na jižní straně dnes již těžko zřetelné návsi. Památkově chráněny jsou dva objekty obytná budova a opodál stojící kolmo orientovaná hrázděná sýpka. Objekt čp 101 je dvojdomem stojícím na obdélném půdorysu s malým severně vybíhajícím obdélným přístavkem. Východní část je o dvou nadzemních podlažích pětiosá z jižní strany. Ze severní je jedna okenní osa a obdélný přístavek zádveří. Střecha je sedlová krytá bobrovkou. Východní štítové průčelí má v patře dvě zazděné okenní osy a další dvě ve štítu. Okenní výplně jsou novodobé jednodílné, částečně se objevují i otvory bez výplně. Západní část domu má římsu níže než východní, ale hřeben společné sedlové střechy je ve stejné rovině. Objekt je o dvou nadzemních podlažích. Jižní průčelí je členěno čtyřmi osami. Druhá osa zprava je vstupní. Okenní otvory jsou v patře historické dvojité, dvoukřídlé, dělené na šest okenních tabulek. Zbylé výplně jsou novodobé. Omítka celého objektu je dochována torzálně, objevuje se pohledové zdivo. Původně byla hladká s okrovou povrchovou úpravou. Na severní straně je zbytek štukové kordonové, profilované, římsy. Sýpka je umístěna jihovýchodně od obytného domu. Stojí na obdélném půdorysu, je patrová se sedlovou střechou. K její jižní štítové stěně přiléhá jiná hospodářská budova náležející k sousednímu dvoru. K severní štítové stěně přiléhá nízký přístavek s pultovou střechou. Předmětná sýpka má zděné omítané přízemí z dvorní (západní) strany je otevřené vlevo do prostoru kolny, následují dva vstupy do komor, mezi nimiž je žebřík na pavlač, odkud je pět vstupů do komor v hrázděném patře. Pavlač je krytá přesahem sedlové střechy. Střešní rovina je prolomena trojicí volských ok. Krytinou je jednoduše kladená bobrovka. Severní štít je svisle bedněný. Vymazávky mezi hrázděním jsou žluté, dřevěné prvky mají hnědou povrchovou úpravu. Hospodářský trakt přiléhá j jihozápadnímu rohu obytné budovy; stojí na obdélném půdorysu, postaven je z cihel. Sedlová střecha je kryta jednoduše kladenou bobrovkou. Západní vnější stěna je prolomena dynamicky rozmístěnými čtvercovými větracími otvory. Jižní štítová stěna obsahuje nad sebou osově umístěné na výšku obdélné otvory. Spodní vstupní a vrchní nakládací, v jehož nadpraží je v oblasti klenáku otvor pro kladku. Směrem do dvora je objekt tříosý se vstupem uprostřed. Střešní rovina do dvora je prolomena trojicí úzkých volských ok. Omítka je dochována torzálně. Převážně vstupuje režné cihlové zdivo. Stodola je umístěna na jižním okraji usedlosti a tvoří značnou část jižní hranice areálu. Jedná se o průjezdní stodolu stojící na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s taškovou krytinou z pálených bobrovek. Střešní rovina je na severní straně prolomena čtveřicí volských ok. Stavba je zděna z cihel, jedná se o pět arkád se stlačeným obloukem na pilířích, které jsou až na prostřední zaslepeny cihlovou plentou. Prostřední arkáda je otevřená a tvoří průjezd. Východní arkáda je prolomena na výšku obdélným vstupem bez výplně. Omítka se dochoval pouze torzálně, vystupuje cihlové zdivo. Původně byla hladká s okrovou povrchovou úpravou.