kostel sv. Václava

Neorománský kostel, presbytářem orientovaný k jihu, je situován v jádru obce Veleliby. Je obklopen hřbitovem, vymezeným ze S a V litinovým plotem na kamenné podezdívce. Ten se před vstupním průčelím otevírá pilířovou bránou, na které byly umístěny sochy světců (podle starší dokumentace deponovány v kostele sv. Jiří v Nymburce) a na JV pilířovou brankou. Na Z a J je hřbitov vymezen zdí, částečně novodobou. V nároží hřbitova, SZ od kostela, stávala márnice, která byla zbořena. Popis márnice viz Doplňkový list GA. Na hřbitově se nachází více kvalitních náhrobků, např. náhrobek Václava Šorejse z r. 1906, náhrobek rodiny Sobotkovy z r. 1895 a náhrobek Marie Loudové s mramorovým medailonem Krista. Pozoruhodný je především secesní náhrobek rodiny Mazánkovy (při zdi, JV od kostela), tvořený baldachýnem a sochou sedící ženy. Jedná se o dílo E. Kodeta z roku 1912. Jeho součástí je i lavička v ohradní zdi s velmi kvalitní mříží. SV od kostela, v nároží hřbitova, stojí jednoduchý misijní kříž, datovaný 1933. Mimo areál, JV od kostela, je situována fara. Jedná se o hodnotnou neorománskou budovu, stavěnou současně s kostelem, která je v havarijním stavu. Předmětem ochrany je kostel, ohradní zeď s plotem, branami a sochami světců (sv. Prokop, sv. Vojtěch) a příslušné pozemky.