venkovská usedlost Cífkův statek

Výstavný statek zv. Cífkův, s hospodářskými budovami rozloženými kolem obdélného dvora se nachází v SV rohu návsi. Statek sestává z obytného stavení s napojenou hospodářskou částí, které uzavírá západní stranu dvora a má průčelí orientované do návsi. Jižní návesní stranu dále doplňuje brána s brankou vsazená mezi zmíněné obytné stavení a patrové hospodářské stavení, které je při bráně směrem do návsi rozšířené o přistavěnou část zv. kaplanka. Na východní straně dvora stojí budova se stájemi v přízemí a špýcharem v patře. Jižní část této strany je zastavěna přízemními chlívky přisazenými kolmo k návesní hospodářské budově. Severní stranu dvora tvoří stodola s navazující kolnou. Jednotlivé objekty statku propojuje ohradní zeď a brány, hlavní v průčelí a původně dvě vedlejší v zadní severní straně dvora, přičemž brána umístěná v blízkosti kolny je zazděná. Předmětem ochrany je obytný dům s hospodářskou částí, hospodářské stavení (na jižní straně dvora), stáj se špýcharem, stodola, kolna a k tomu náležející pozemky s ohradními zdmi s branami a brankami.