činžovní dům " U Emků"

Dům leží na území středověké Petrské osady. Umístění domu v rámci ulice, jeho vysazení před okolní fasády, odkazuje na starší urbanistickou situaci než okolní domy. Jedná se o podsklepený dvoupatrový tříramenný pavlačový obytný dům s obdélným dvorkem. Severní uliční fasáda je klasicistní z přestavby z roku 1841 a nástavby patra v roce 1868. Parter ještě částečně zdobí klasicistní vodorovné pásování, je však prolomen novodobými výkladci. Přízemí od patra dělí dvojitá kordonová římsa, ve výši stropů přízemí a parapetů. Nad ní je průčelí pojednáno rytým kvádrováním. Okna v prvním patře rámují šambrány s nadokenními římsami na volutových konzolách. Okna v druhém patře mají také šambrány, které opět spojuje parapetní římsa. Korunní římsa obsahuje zubořez a vlys s vpadlým polem. Okna prvního a druhého patra jsou jednoduchá čtyřkřídlá, šestitabulková, osazená v líci fasády, otvíravá dovnitř, novodobá. Výplně otvorů v přízemí jsou, kromě vrat do průjezdu, nová. Střecha je sedlová, krytá bobrovkami, prolomena původními větracími vikýři obdélné dřevěné konstrukce se štíty. Za zmínku stojí také světlík nad schodištěm na půdu vystupující nad střechu ve formě zkoseného hranolu. Dvorní průčelí jsou pavlačová. Pavlač prvního patra vynášejí kamenné krakorce se zaoblením, ve druhém patře potom kované trojúhelné konzoly s vloženým kruhem. Vlastní pavlače tvoří dřevěná trámová konstrukce s rákosovým podhledem. V zábradlí našly uplatnění železné tyčky čtvercového profilu, v prvním patře se středním prstencem. Okenní konstrukce obdobné jako v uličním průčelí. Všechny dveře dvorního průčelí jsou novodobé v ocelových zárubních, místy s luxferovým nadsvětlíkem.