uhelný důl hlubinný Kübeck

Areál dolu Kübeck tvoří trojkřídlý objekt na půdorysu písmene T. Ve středu jeho severní části je vysoká jámová budova, na kterou z jižní strany navazuje nižší strojovna, od východu patrová budova kanceláří s byty čp. 403 a na západní straně ventilátorovna se šatnami (novodobě upravené na autodílny). Na jihovýchodní straně stojí v těsné blízkosti objektu hala bývalé transformátorovny, novodobě adaptovaná na obytný objekt čp. 3453. Jihozápadně od důlní budovy stojí novodobý provozní objekt, vybudovaný na základech zaniklé průmyslové stavby. Předmětem ochrany je objekt čp. 403 s budovou těžní věže, strojovnou, ventilátorovnou, a kancelářemi. Chráněné jsou i části kamenného základu pro ležatý parní stroj složené (2024) na pozemku. V prostředí památky se nachází nechráněný objekt bývalé elektrické centrály (transformátorovny) čp. 3453 a novodobý provozní objekt při vjezdu.