výšinné opevněné sídliště Nad Zbružovým

Lokalita leží v nadmořské výšce cca 305 m v lese vysoko nad silnicí z Lipníka do Hlinska na zalesněné pseudoostrožně u kamenolomu nad údolní nivou řeky Bečvy. Pravěká opevněná osada měla tvar nepravidelného čtverce o rozměrech 150 × 130 m. Na severovýchodě vybíhá v jazykovitý výčnělek (50 × 60 m). Osídlenou plochu lze odhadnout na 2,5 ha. Na hradišti byl proveden rozsáhlý archeologický odkryv přibližně čtvrtiny areálu lokality. Kromě obytných objektů v podobě chat s ohništi a píckami a hospodářských objektů, bylo dobře zachyceno i vnitřní uspořádání hradiště (obytná část, shromažďovací plocha, kamenem zpevněná cesta). Složitým vývojem prošla podoba samotné fortifikace. Starší opevnění sestávalo z palisády a příkopu, na přístupové straně bylo zdvojené a nacházela se zde i tzv. koridorová brána. Mladší opevnění sestávalo z kamenito-hlinité hradby s čelní kamennou plentou o výšce až 5 m a příkopu. Na jihovýchodě je opevnění zdvojeno a vytváří malé předhradí. V současnosti jsou však pozůstatky opevnění v terénu málo patrné, často viditelné pouze jako terénní hrana. Archeologickým odkryvem byla zjištěna též vyspělá hrnčířská produkce, kovolitectví (tavba mědi), zemědělství a chov dobytka, ale i doklady dálkového obchodu (kamenné suroviny na výrobu broušených a štípaných nástrojů).