usedlost

Usedlost se nachází v jižní polovině Ústrašic, mezi ostatními domy: poloha není nijak exponovaná. Jde o původní selskobarokní uzavřený statek, který je datován k roku 1880, který postupně ztrácel své historicko – architektonické hodnoty. Při zápisu v roce 1963 má ještě usedlost zachován štít obytného stavení, ale uzavřená dispozice je už porušena, výměnek čp. 5 byl oddělen a přestavěn. Průčelí obytného stavení se selskobarokním štítem bylo tříosé, v přízemí ve štuku bosované a okenní otvory v přízemí byly umístěny ve vpadlých polích. Štít ze zešikmenými stranami byl členěn pilastry a římsami, byl ukončen polokruhovým nástavcem a v ploše štítu byly prolomeny dva větrací otvory. Kolmo na obytnou budovu obdélníkový půdorys, bez kleneb architektonicky bezcenné. Pálená krytina. Zcela přestavěno, nový krov, z východního průčelí probourán osvětlovací otvor, skleněná vrata. Obytné stavení je zcela přestavěno, zbaveno veškerých hodnot. Dvě okna v přízemí zvětšena na trojdělená, okno na půdu též zvětšeno, bez výplně. Omítka břízolitová, šedé a žluté vodorovné pruhy (červenec 2002), v prosinci omítka jednotná okrová. Dům zcela dispozičně přebudován.