zřícenina hradu Rýzmburk

Zřícenina hradu Rýzmburk je umístěna severozápadně od města Osek v lokalitě Hrad Osek. Jedná se o rozlehlou zříceninu jednoho z velkých středověkých hradů na našem území. Hradní prostor má podobu protáhlého oválu a byl kolem dokola obehnán hradební zdí. Do dolní (vstupní) části hradu byl okrouhlou věží chráněný vstup. Do horní části hradu vedly tři brány, první přes hospodářské zázemí, zde byl i hradní příkop. Další dvě bány byl chráněny druhou okrouhlou věží. Horní hrad byl chráněn poslední věží obdélného půdorysu. Prostor horního hradu se dále zužoval k dominantnímu hradnímu paláci. Hradní palác byl obdélníkového půdorysu s věžovitou podobou. Dnes je dispozice hradu čtyřdílná. První díl je přístupný z předbraní protáhlou obdélnou věžovitou branou, z níž se dochovalo pouze přízemní zdivo s torzálně dochovaným západním lícem východního obvodového zdiva, které dnes převážně tvoří vnitřní lité jádro. V čele jádra hradu (čtvrtého dílu) byla vystavěna kaple s polygonálním presbytářem na východě.