památník a pohřebiště obětí katastrofy na dole Svěží štěstí

Památník se nachází na městském hřbitově, zhruba uprostřed severozápadní strany hlavní osové hřbitovní komunikace, po stranách tohoto památníku jsou dnes osazeny dva památníky téže katastrofy ze zlikvidované obce Liptice – kulturní památka rejst. č. ÚSKP 54634/5-3561. Památník má podobu čtyřbokého obelisku s nízkým soklem osazeným na zhruba krychlovém podstavci s dvoustupňovým soklem a s profilovanou římsou, to celé spočívá na dvoustupňovém stylobatu. Na čelní straně obelisku nahoře reliéf zkřížených hornických kladívek ovinutých dvěma větvičkami vavřínu dole svázaných stuhou. Pod tím vytesán nápis: „DEN / BEI DER / GRUBENKATASTROFE / AM 19. SEPTEMBER 1900 / AUF DER FRISCHGLÜCKZECHE / IN DUX VERUNGLÜCKTEN / BERGKNAPPEN. / GLÜCK AUF!“. Na čelní a na bočních stranách podstavce tři čtvercové desky z černého skla se jmény 35 zahynuvších horníků s daty jejich narození – provedeno ze zlacených písmen. Na horním stupni soklu podstavce nápis: „HORNÍKŮM / ZAHYNULÝM PŘI DŮLNÍ KATASTROFĚ DNE 19. ZÁŘÍ / R. 1900 NA DOLE SVĚŽÍ ŠTĚSTÍ V DUCHCOVĚ. / ZDAŘ BŮH !“. Před památníkem a po stranách hroby obětí.