dům

Dlouhý dvoupatrový řadový dům vznikl zřejmě spojením tří původních domů. Tarasní zeď a dřevěná voliéra v západní části dvorku nejsou předmětem památkové ochrany. Původ rizalitu je pravděpodobně starší, v centrální ose v úrovni 1 NP mezi dvojicí sdružených oken se nachází v současnosti neodkrytá malovaná výzdoba v podobě drobného rožmberského erbu s růží. Dům není podsklepený, střecha je příčně sedlová ve dvou úrovních, směrem do ulice prolamují střešní rovinu valbové vikýře, v horní úrovni čtyři, ve spodní úrovni dva. V minulosti obytný dům, v současné době rovněž, každé patro o třech bytových jednotkách a jeden byt v přízemí v mezipatře, celkem tedy 10 bytů. Přes dům zároveň vede jediná přístupová cesta k zobytněné baště čp. 177 nacházející se v zadní části zahrady domu. Zadní fasádou domu probíhá úsek hradební zdi, který je chráněněný v rámci KP městské opevnění, r.č. ÚSKP 26239/3-3383, kat. č. 137402. Dvoupatrový dům krytý příčně sedlovou střechou tvořící jednu z dominant uličních fasád Neumannovy ulice umístěný na parcele kónického tvaru. Historicky objekt tvořily dva domy, což je patrné z dispozice přízemí. Průčelí do ulice je šestiosé, přičemž střední dvě osy obsahují vždy po dvojici sdružených okenních otvorů pravděpodobně klasicistního původu. Průčelí je hladké, pouze střední část v rozsahu dvou spodních podlaží mírně vystupuje v podobě rizalitu. Rizalit je zakončen jednoduše profilovanou římsou, která je v současné době kryta plechem. Původ rizalitu není klasicistní, ale pravděpodobně starší, neboť v centrální ose v úrovni 1 NP mezi dvojicí sdružených oken se nachází v současnosti neodkrytá malovaná výzdoba v podobě drobného rožmberského erbu s růží. Další výzdoba fasády pravděpodobně neexistovala. Průčelní fasáda je prolomena v pravé části rizalitu mělkým segmentem zaklenutým vjezdovým otvorem, v levé části symetricky k vjezdu se nachází otvor okenní, stejného tvaru jako vrata, vyplněný dřevěným do drobných tabulek členěným oknem. Podle údajů SHP byly před koncem 20. století tyto otvory obráceně – vjezdová vrata se nacházela v levé části rizalitu. Pravá část fasády je lehce snížená díky svažitosti terénu. Ostatní okenní výplně jsou dřevěné, šestitabulkové, otevíravé, pohledově jednotné. Uliční průčelí vrcholí v podobě šesti vikýřů krytých valbovou střechou, jejíž hřeben nepřesahuje hřeben základní příčné střechy domu. Okenní výplně vikýřů jsou dvanáctitabulkové. Do výšky cca 1m je fasáda obložená kamenným soklem, který je na pravé a levé straně prolomen vždy dvojicí okenních otvorů čtvercového tvaru s čtyřtabulkovými výplněmi vedoucích ze sklepních prostor. Dvorní průčelí zachovává rytmus, levá a pravá část totožná, střední část, kde se nachází vnitřní schodiště, není osově souměrná. Průčelí dominují novodobé balkóny - balkón v 1 NP po celé délce objektu, balkóny ve 2 NP pouze v pravé a levé části. Množství okenních výplní šesti nebo čtyřtabulkových o nestejném rozměru. V přízemí je průčelí prolomeno ve střední části vstupním otvorem zaklenutým do segmentu, v levé části dveřmi a dvěma okénky, v pravé části rovněž dvěma okénky se segmentovým zaklenutím. V rozsahu celého přízemí je zdivo o síle mezi 2 – 2,5m původní hradbou, ačkoliv i síla zdiva v 1 NP je značná, toto již není původním zdivem hradby. Vikýře směrem do dvora v počtu osmi kusů, dva a dva vlevo a vpravo větší s šestitabulkovými okny, shodného tvaru a velikosti jako vikýře do ulice, čtyři uprostřed drobnější, vždy s jedním obdélníkovým vyklápěcím okénkem.