hornická krajina Vrch Mědník

Hornická lokalita mědenecko – přísečnického důlního revíru, je vymezena vrchem Mědník (910 m.n.m., výskyt pyroxenu, amfibolu a granátu). Pahorek se nachází severně od obce Měděnec a je tvořený čočkou skarnu, která díky větší tvrdosti a odolnosti vůči zvětrávání v současné době vyčnívá jako suk z okolních měkčích svorů. Oblast charakteristická výskytem rozdílných rostlinných druhů v atipické blízkosti je dána specifickým reliéfem terénu a je výsledkem soustavné hornické činnosti. Na svazích Mědníku se nalézá cca 70 uzavřených štol a šachet různého rozsahu. Podél cesty i na úbočích pahorku je řada výchozů a starých pinek po dobývání rud, které se projevující jako propadliny terénu o různé hloubce a rozsahu. Jednou z nejdůležitějších štol byla Mariahilf – štola Marie Pomocné, se stejnojmennou šachtou. Jedná se o dvoupatrovou větvenou šachtu raženou nárazově v několika obdobích, jejíž součástí je také rozsáhlá komora. Druhou zpřístupněnou štolou je Země zaslíbená. Nad vstupem do této štoly se na jihozápadním svahu Mědníku nachází kaple Srdce Ježíšova, postavená roku 1935. Drobná sakrální stavba je z neomítaného lomového zdiva a se sedlovou střechou.