vodní mlýn Bukačov

Mlýn Bukačov se nachází v údolí Vavřineckého potoka (Kouřimky) mezi původním hradištěm Stará Kouřim a tzv. svatojiřskou ostrožnou, asi 1 km JV od města, pod rybníkem Strašík. Areál sestává z vlastní budovy mlýna, kryté mansardovou střechou, a přilehlého hospodářského dvora s kolnou, stodolou a chlévy. Při jižní straně budovy stojí polygonální komín a malé zbytky dalších výrobních objektů. Ve zdivu doprovodných staveb mlýna jsou zazděné druhotně použité kamenické články ze zbořeného románského kostela sv. Vojtěcha (např. hlavice sloupu). Areál z části vymezuje kamenná ohradní, respektive tarasová zeď otevřená dvěma pilířovými branami. Na jižní straně areálu, při ústí příjezdové cesty, stojí obytný domek a špýchar, pravděpodobně původně s výminkem. Západně od domku stojí utilitární stavba z cihlového zdiva a pultovou střechou (asi kůlna). Předmětem ochrany je mlýn, domek čp. 364, špýchar, objekty se zbytky starších staveb (kolna, stodola, chlév, ohradní zdi s branami) a k nim náležející pozemky.