poplužní dvůr Horka

Empírový dvůr - původně poplužní dvůr "Horka" je situován na jihovýchodním okraji vsi. Dvůr má pravidelný obdélný obrys, o rozměrech 120 x 110 m. Jeho jihozápadní - severovýchodní osa je rovnoběžná s osou silnicovky. Vůči severu je natočená o 45 stupňů. Dvůr je zastavěn po celém obvodu, symetricky řešenými, přízemními budovami. Vnitřní nároží budov propojují nakoso natočené brány (východní se nedochovala). Na JZ straně stojí budova stájí, na obou koncích zřejmě ukončená obytnými prostory, na SV stodola, na SZ víceúčelová budova s kolnou a sýpkou a na JV ovčín. Přízemní stavení jsou z lomového kamene, místy cihly; stěny jsou členěny slepými arkádami, místy už není dochováno; ve dvoře se nachází novodobý přístavek. Budovy mají valbovou střechu s plechovou krytinou (Alukrytem). Předmětem ochrany je poplužní dvůr - obytná část s chlévem, ovčín, stodola, hospodářský víceúčelový objekt s konírnou, chlévy a sýpkou, tři brány a pozemky areálu.