krucifix - železné kříže

1) v koutě hřbitova u sakristie odložen pískovcový soklík tvaru komolého čtyřbokého jehlanece, na čelní straně zdobený vpadlinou tvaru srdce, v němž je nečitelný monogram a pod ním letopočet "1821". Do soklu je zasazen kovaný kříž, jehož ramena ukončují trojilsty; kolem průsečíku ramen je dvanáctilistá roseta s kapkovými motivy. Na kříž je připevněn menší křížek s železným korpusem, pod ním je oválná schránka. Sokl v=44 cm, kříž v=183 cm. 2) Východně od závěru chóru pískovcový hranolový soklík, ukončený římsou na čelní straně s vytesaným letopočtem "1841", se zapuištěným litinovým prolamovaným křížem, jehož ramena ukončují ploché, stylizované tulipánové květy. Korpus železný, u paty kříže z obou stran plasticky provedený had. Pod korpusem je připefněn štítek s plastickým náppisem "Hier zuhen in Frieden Joh. und Elisabetha Ditz. Joh. starb im Jahre 1826 und Elisabetha im Jahre 1841." Výška soklu 34 cm, kříže 159 cm. 3) Severových. od závěru chóru východně, kříž stejného typu jako 2 bez označení letopočtem a bez nápisové tabulky. 2. čtvrtina 19. stol. 4) Mezi chórem a márnicí kříž stejného typu ako 2 bez nápisové tabulky a letopočtu, u paty kříže chybí figury hadů. 2. čtvrtina 19. století. 5) Východně od presbyteria, blíže jižní zdi na žulovém, čtyřbokém, jehlancovém soklu, ukončeném římsou a opatřeném reliéfním letopočtem "1830" je zasazen hladký kovaný kříž, ukončený trojlisty. Železný korpus, pod ním obdélná schránka na nápis, bez dvířek. Výška soklu 34 cm, kříže 163 cm. 1. pol. 19. století. 6) Východně od chóru (3. řada od vých. zdi), železný kovaný kříž stejného typu jako 1 se štítem u paty kříže, na soklu zapadlém do země, stopy nečitelného letopočtu. Výška soklu 28 cm, kříže 184,5 cm. 1. polovina 19. století. 7) Při zdi vedle márnice kříž stejného typu jako 5; trojlisty ramen doplňuijí ryté ozdoby, místo schránky deska, napodobující list papíru. Výška kříže 149 cm. 1. pol. 19. století. 8) Při východní ohradní zdi hřbitova; Žulový sokl tvaru komolého, čtyřbokého jehlanu, ukončený římsou; na čelní straně opatřen reliéfně oprovedeným srdcem, pod nímž je vytesán letopočet 1822. Hladký klovaný kříž má ramena ukončena trojlistem; z plastického korpusu zachována jen 2 spodní část. Křížení ramen doplňuje spirálový ornament z tepaných prutů. 1. polovina 19. století. Výš. 158,5, sokl výš. 33 cm. 9) Při východní zdi hřbitova kříž stejného typu jako 8; sokl zčásti zapadlý do země, korpus uražený, spirály poškozeny. Výš. 156 cm, soklu 23 cm, 1. polovina 19. století. 10) Ve 2. řadě od východní zdi hřbitova. Na žulovém hranolovém soklu s patkou a římsou zasazen železný kovaný kříž s plastrickým korpusem. Ramena ukončena trojlisty s plastickými rosetami, nad hlavou Kristovou slunce; křížení ramen vyplňují tepané rozviliny se stylizovanými květy. Výš. 142,5 cm, sokl 77 cm. 11) Ústřední kříž na hřbitově. Na 3 žulových stupních je osazen vysoký, hladký, litinový kříž s rovně ukončenými rameny a korpusem, nad jehož hlavou je nápisová páska. Kolem poloviny 19. století.