úřední a obytná budova Městských elektrických podniků

Úřední a obytná budova Městských elektrických podniků na Poděbradově náměstí pochází z ruky brněnského architekta, žáka profesora Jiřího Krohy, Miroslava Putny. Tento objekt můžeme označit za jedno z vrcholových děl, které Putna v Prostějově vytvořil. Stavba vzniklá v letech 1938 – 1940 zapadá do jeho tvorby racionálně řešených budov s plasticky dynamickými prvky. Architekt zde musel rozmístit tři funkce. Obchodní prostory vložil do přízemí, administrativní místnosti do prvního patra a do druhého, třetího a čtvrtého patra navrhl byty. Toto rozdělení funkcí do jednotlivých pater se promítá na fasádu exteriéru, kdy přízemní partii tvoří rozsáhlé výkladce, první patro s úředními prostory osvětluje pásové okno a konvexně vydutý arkýř zasedací síně a obytná patra prezentují dynamicky se střídající visuté balkóny na hlavním jižním průčelí a dva kosé balkóny při západním průčelí stavby.