zámek

Areál zámku se zbytky bývalého hospodářského dvora je situován na vých. okraji obce severně od kostela sv. Štěpána v mírném svahu kostelního návrší, povlovně spadajícího k S. Budovy areálu se rozkládají po obvodu rozlehlého dvora nepravidelně lichoběžného dvora, mírně se svažujícího od JV k SZ. Povrch dvora je dnes převážně travnatý s několika osaměle rostoucími velkými listnatými stromy. Nevelká budova vlastního zámečku čp. 13 stojí na JV straně dvora, naproti při SZ okraji dvora je umístěn starý špýchar, pravděpodobně nejhodnotnější část zámeckého celku. Vých. stranu dvora zaujímá velká stodola, k níž se na SZ pojí polozřícené stavení, v němž zřejmě býval malý chlév a kolna. Na JV straně se rozkládá velký novější chlév. Na JZ vedle nové pilířové vstupní brány, vyzděné z bílých struskocementových cihel, stojí nevelký novodobou přestavbou takřka zcela znehodnocený domek čp. 66, původně snad vrátnice nebo obydlí správce dvora či zahradníka. Součástí celku je zahrada v JV části areálu, která dnes slouží jako pastvina pro koně. Z původního ohrazení areálu se dochovaly pouze fragmenty zdí, které však mají vzhledem k výškovému rozdílu vnitřní plochy areálu a vnějšího terénu charakter zdí tarasních. Na vstupní bránu na JZ navazuje krátký úsek kamenné, asi 2,5 m vysoké ohradní zdi, která pokračuje i na SV straně směrem k sýpce a je zde doplněna drátěným plotem. Na JZ straně se táhne podél cesty stoupající ke kostelu asi 2 m vysoká zeď z lomového kamene, zvýšená novým laťkovým plotem. Na JV straně jsou zbytky 1 - 1,4 m vysoké kamenné zdi. Zbývající části areálu jsou neúplně oploceny novodobými vesměs drátěnými ploty. Předmětem ochrany je: zámek čp. 13, špýchar, chlév a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněná stodola s torzem chlévů a zahradní domek.