městské opevnění

Město Bělá leží na rozložité ostrožně, orientované širokou šíjí k západu. Východní, zúžený výběžek ostrožny zaujímá někdejší středověké panské sídlo, přestavěné na renesanční zámek. Městské opevnění navazovalo na areál zámku, probíhalo po stranách ostrožny a na západě přepažovalo šíji. Základní součástí fortifikačního systému byla hlavní hradba, patrně bez bašt a věží, kterou po stranách ostrožny neprovázely žádné další komponenty. Na šíjové (západní) straně naproti tomu před hlavní hradbou probíhal široký parkán, parkánová hradba s půlkruhovými baštami, příkop s vnější obezdívkou (kontreskarpou) a patrně také vnější val. Vstup do města zajišťovaly tři brány (2 na západě a 1 na východě, po straně panského sídla) a branka na severu. Z fortifikačního celku se k dnešku dochovaly útržky hlavní hradby na třech stranách města (nejlépe na šíjové straně), úseky parkánové zdi s jednou baštou, úseky příkopu, části kontreskarpové zdi a Česká brána s předbraním na západě. Předmětem ochrany je hlavní hradba, parkán s parkánovou hradbou, příkop s kontraeskarpovou hradbou, Česká brána s předbraním a pozemky vymezeného areálu.