Salmův palác

Nárožní palác, vzniklý ze tří významných gotických měšťanských domů, barokně přestavěných kolem roku 1640. V 90. letech 20. století byla na nádvoří zřízena přízemní provozní přístavba restauračního zařízení, později při celkové obnově bylo nádvoří zastřešeno. Budova je podsklepena pod třemi hlavními křídly třemi samostatnými gotickými sklepy, zaklenutých gotickými, renesančními i barokními valenými klenbami, dodatečně mezi sebou propojenými chodbami. Přízemí je postaveno ve stylu raného baroka s křídly při náměstí a ul. Riegrovy dvoutraktovými, u ostatních křídel jednotraktovými průchozími s vrcholně a pozdně barokními klenbami valenými s trojúhelnými výsečemi, plackovými s koutovými výsečemi a křížovými. Hlavní vstup do objektu je situován symetricky ve fasádě do náměstí a zvýrazněn raně barokním portálem, pokračujíce přes vstupní halu k monumentálnímu trojramennému schodišti po levé straně. Patra jsou dvoutraktová, třípatrová, plochostropá. Krov je valbový, tvořen stojatou stolicí, pokryt francouzskou bobrovkou. Dvorní fasády jsou jednoduché hladké. Fasáda do ulice Riegrovy je jedenáctiosá, do náměstí osmiosá a do ul. 28.října čtrnáctiosá. Přízemí je novodobé, zdobeno vodorovnou rustikou s obdélníkovými výkladci zaklenutými stlačeným obloukem a zdobenými jednoduchou štukovou šambránou s klenákem ve vrcholu. Na profilovanou římsu nasedá fasáda pater, členěná vysokým pilastrovým řádem. Okna prvního patra zdobena profilovanou římsou, podokenní římsou s obdélníkovým vlysem a nadokenními profilovanými římsami u fasád do náměstí zdvojenými s vloženými štukovými reliéfy s vojenskými motivy a bustami v oválech. Okna druhého patra mají pouze s rovnou nadokenní říms s geometrickými vlysy. Monumentálnost hlavní fasády do náměstí je zvýrazněna předsazeným ranně renesančním kamenným portálem, složeným ze tří korintských sloupů, postavených na podstavci zdobeném diamantováním, nesoucím dvakrát odstupňované kladí, na němž je posazen balkon s kovovým profilovaným zábradlím. Vstup je zaklenut polokruhovou klenbou s akantově zdobeným klenákem odstupňovaně pokračujícím do prostoru jako překlad, podpírající balkon. Ve cviklech je vytvořen reliéf akantového květu. Vstup je řešen třídveřovou zasklenou ozdobnou kovovou mříží.