dům

Řadový tříosý dům v hlavním průčelí jednopatrový se dvěma oblouky podloubí a lichoběžníkovým štítem, na nároží arkýř. První arkádový oblouk je půlkulatý s kamenným ostěním, druhý i boční při nároží jsou lomené, z kamene je rovněž osmiboký pilíř nesoucí na nároží arkýř se znakem Hošťálků, třemi obdélnými okny a věžicí. Přízemí uzavírá kordonová římsa, která je podložená pásu s průběžnou parapetní římsou s rovnoměrně usazenými obdélnými, dvoukřídlými, čtyřtabulkovými okny v líci s profilovanými šambránami. Profilovaná hlavní římsa je podložena lichoběžníkovému štítu se čtyřmi obdélnými okny s plochými šambránami, nad nimi polovalba střechy krytá bobrovkami s jedním volským okem. Hřeben střechy je orientován kolmo k hlavnímu průčelí. Boční průčelí do ulice je dvoupatrové, devítiosé s okny nepravidelně rozloženými. V přízemí je od páté osy mělce bosované a vykazuje za třemi novodobými okny pouze vertikálně členěnými dva vstupy se dvěma okny mezi nimi. V prvním patře jsou okna pouze v posledních pěti osách, druhé o patro vykazuje devět oken, z nich první čtyři jsou lemovány profilovanými šambránami. Průčelí do dvora je dvouosé se dvěma dveřmi v přízemí, v prvním a druhém patře vedou dveře na pavlač nesenou mohutnými litinovými konzolami, omítka je vápenná hlazená. Pod podloubím je valená klenba s výsečemi, v průčelí v přízemí překryto dřevěnou konstrukcí s výkladcem a vstupem s dřevěnými sloupky do předního plochostropého prostoru prodejny s pilířem nesoucí dva oblouky v zadní části, v první ose průčelí je novodobými dveřmi vstup do široké chodby se dvěma poli křížové klenby, které za sebou následují. Zúžená plochostropá chodba pokračuje dále až do hloubky domu. Vpravo za přední prostorou jsou ještě další dvě plochostropé místnosti, z nichž druhá je užší o dvouramenné schodiště vedoucí do pater, orientované při chodbě na dvůr, a také přístupné ze dvora. Pod schodištěm přístup do sklepů, za dvěma malými sklepy, pod zadní částí domů, je chodba vedoucí do mohutného sklepa pod levou částí podloubí a levou částí domu. Z ní vedoucí schody do dvou sklepů s valenými klenbami a vstřícnými lunetami předsunutými podloubí. Na půdu vede hlavní schodiště, podlaha je z větší části kryta staršími topinkami, které jsou pouze při vyústění vchodů nahrazeny dlažbou. Do prostoru půdy byla zcela nově vestavěna prádelna, po západní straně s betonovými konstrukcemi, která značně porušila dřívější štít.Dnešní krov je vaznicový se stojatou stolicí. Ta je zesílena ještě šikmým sloupkem začepovaným do vazného trámu a dále sloupkem začepovaným do stolice, podepřený dalším šikmým sloupkem ve stolici.