venkovská usedlost

Klasicistní venkovská usedlost je situovaná na okraji obce Ruprechtice nedaleko kostela. Usedlost sestává celkem ze čtyř stavení zděných z kamene a cihel, která obklopují ze všech čtyř stran uzavřený dvůr. Hlavní obytná budova s vnitřní dispozicí komorochlévního typu je situována štítovou stěnou kolmo ke komunikaci, jedná se o přízemní stavení se sedlovou střechou. Kolmo k domu ve spodní části dvora je situována budova výměnku, rovněž přízemní se sedlovou střechou, původní vnitřní dispozice rovněž komorochlévního typu, je částečně narušena. Mezi domem a výměnkem je situována zděná brána uzavírající spodní část dvora, brána s vjezdem a vstupní brankou do dvora. Paralelně s výměnkem v horní části dvora je situováno uvnitř dvouprostorové stavení chléva a kůlny, toto stavení je z celého dvora nejmenší. Paralelně s s domem je situována dvoumlatová zděná stodola, která se však z větší části zřítila a zůstalo stát pouze její torzo. Dvorem prochází průjezdová cesta směrem do polí, část dvora slouží jako zahrádka.