židovský hřbitov

Židovský hřbitov leží asi 1,2 - 1,5 km SSZ od středu města, východně od silnice do Předního Poříčí nedaleko Nového mlýna na říčce Vlčavě. Hřbitov, přístupný úzkou vozovou cestou, je situován mezi poli v ploché krajině, mírně se sklánějící k V a JV směrem k řece. Středně velký hřbitov trojúhelného půdorysu o výměře údajně 2384 m2 je obehnán souvislou nově opravenou kamennou ohradní zdí, jejíž výška kolísá proti úrovni hřbitova od 1,5 do 1,8 - 2 m. Zeď z lomového kamene je omítnuta řídkou rozetřenou vápennou omítkou, jež nekryje celou plochu. Korunu zdi tvoří tři řady šikmo kladených cihel se sklonem do hřbitova. Na jv. nároží přerušuje zeď nově přestavěná pilířová brána s hranolovými, zřejmě cihelnými pilíři, hladce omítanými vápennou obílenou omítkou a završenými přesahujícími žulovými hlavicemi, přitesanými do tvaru nízkých čtyřbokých jehlanců. Vjezd uzavírají nová kovová dvoukřídlová mřížová vrata. Vedle brány je studna. Na sv. straně hřbitova v linii ohradní zdi stojí nedávno opravený obřadní dům (dům očisty), architektonicky nenáročná neogotická přízemní stavba obdélného půdorysu o rozměrech cca 8 x 6 m. Na hřbitově, založeném před r. 1617, se dochovalo asi 200 náhrobků. Nejstarší čitelné náhrobky pocházejí údajně z konce 17. stol., většina stél je barokních a klasicistních z 18. a 1. poloviny 19. stol. Na hřbitově se pohřbívalo do počátku 2. světové války. Novodobé náhrobky z 2. pol. 19. a 1. třetiny 20. stol. byly z větší části zničeny nebo rozchváceny v poválečném období.