venkovský dům

Podélně orientovaný objekt v řadové zástavbě se sýpkovým polopatrem, je krytý sedlovou střechou s pálenou keramickou krytinou. Na pravou část uličního průčelí navazuje hloubkový trakt. Hlavní uliční průčelí prolamuje 7 os (7 malých oken do sýpkového polopatra a pod nimi v ose okna či vstupy do přízemní části objektu). První osu ve směru z levé strany tvoří vjezdová vrata. Druhou a třetí osu tvoří v přízemí 2 okna do výměnku. Čtvrtou osu prolamují vstupní dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem. Hlavní obytná část je členěna 3 okenními osami. Všechny otvory jsou segmentově klenuté a osazeny v klenutých nikách, které lemují jednoduché šambrány. Okna v přízemí jsou dvoukřídlá členěná do 6 tabulek. Okna v sýpkovém polopatře členěná do 4 tabulek, v některých otvorech nejsou okna již zachována. Fasáda je hladká, pouze rozčleněná širokým plochým vodorovným psem, který odděluje polopatro od přízemní části. Do prostoru sýpky se vstupuje po žebříku ze síně. Stěna v polopatře je datována rokem 1886. Hliněné omítky jsou dekorovány různými druhy oblouků. Toto provedení plastického dekoru na stěnách je pro lokalitu typické. Síň navazuje až na část s krytým náspím v hloubkovém traktu. Přízemí je tvořeno 7 místnostmi. V interiéru jsou dochovány původní dveřní zárubně, kování, podlahy. Síň odděluje hlavní obytnou část domu při pravé straně průčelí a výměnek. Na výměnek ve dvorní části navazuje drobný přístavek s pultovou střechou. Závěr dvora uzavírá podélně orientovaná stodola.