venkovská usedlost

Jedná se o bývalé domkářské stavení s obytnou budovou z konce 18. století, které má dochovanou celou řadu autentických stavebních detailů. Usedlost je hodnotnou památkou lidové architektury, je to jednopodlažní, částečně podsklepená roubená chalupa s přestavěným hospodářským zázemím na půdorysu „U“. Roubená obytná část je krytá šindelem. Původní hospodářská část byla ubourána a nově vystavěna a je nyní kryta sedlovou střechou s pálenou keramickou taškou. Slouží jako obytný objekt, který je s původní roubenou částí spojován novou stavbou s plochou střechou, která nahradila chlévy. Původními částmi objektu byly obytný dům, stodola a chlévy. Obytná část i stodola byly podsklepeny. Štít obytné části je bedněný svisle kladenými prkny, v jeho středu je prostup do podkroví. Podlomenice je kryta štípaným šindelem, stejně jako střecha nad nejstarší roubenou částí. Přízemí prolamuje jedno malé šestitabulkové okno, osazené v líci roubené fasády, jedno okno prolamuje i roubenou část bočního jižního průčelí. Ze dvora se vstupuje do síně, vpravo od ní je světnice, kterou osvětluje okno z hlavního i bočního průčelí. Vlevo od síně je malá komůrka. Hospodářská část byla tvořena chlévy, suchým záchodem a stodolou. Stodola přestavovala nejmladší část usedlosti a byla vystavěna ze smíšeného zdiva (nepálené a pálené cihly). Středová část s chlévy také ze smíšeného materiálu (nepálené a pálené cihly, kámen), podlaha dřevěná povalová, klenby cihlové.